tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post2126854980969685345..comments2024-01-04T09:48:20.914+01:00Comments on pracownia nalewek: KorkowanieAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-52524623338543274882015-09-25T12:23:00.482+02:002015-09-25T12:23:00.482+02:00Z korkiem jest taka sprawa, ze np w winie które je...Z korkiem jest taka sprawa, ze np w winie które jest zazwyczaj korkowane, należy przechowywać butelki w pozycji leżącej a nawet lekko w dół. Powód jest taki ze w ten sposób unika się wyschnięcia korka, gdy korek jest suchy, wtedy przez niego może przedostawać się powietrze co może źle wpłynąć na dojrzewanie nalewki :) Gdy jest lekko zwilżony od wewnątrz, wtedy powietrze się nie przedostaje.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-5282661838819956352015-05-18T21:41:57.093+02:002015-05-18T21:41:57.093+02:00Dziękuję za odpowiedź. Bardzo ciekawy blog. Pozdra...Dziękuję za odpowiedź. Bardzo ciekawy blog. PozdrawiamAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-50673683340174191042015-05-15T22:27:06.114+02:002015-05-15T22:27:06.114+02:00Witam!
Obawy odnośnie korka są chyba bezpodstawne....Witam!<br />Obawy odnośnie korka są chyba bezpodstawne. Z tego, co wiem, działanie mocnego alkoholu nie jest tak destrukcyjne, by prowadziło do jego szybkiego zniszczenia. Butelki whisky (nawet tej "cask strength" o mocy 60%) zamykane są korkami naturalnymi. Być może, gdyby alkohol oddziaływał na niego przez wiele lat, doprowadziłby do jakiegoś uszkodzenia. W każdym razie w korkowanych przeze mnie butelkach nie zauważyłem, by korki pękały.<br />PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-36288725581287158252015-05-15T13:21:07.769+02:002015-05-15T13:21:07.769+02:00Witam Pana,
ile taki korek wytrzymuje ? Czytałem, ...Witam Pana,<br />ile taki korek wytrzymuje ? Czytałem, gdzieś wcześniej, że taki korek może kruszeć z uwagi na wyosokoprocentowy trunek w butelce.<br />1. Wiadomo oczywiście należałoby spojrzeć na taki korek od czasu do czasu czy się nic z nim nie dzieje, ale kiedy jest zalakowany to jest to już utrudnione. Chyba, że się nic z tym korkiem rzeczywiście nie dzieje i niema podstaw do obaw.... <br />2. Obecnie stosuję butelki po piwie z kapslem drucianym i uszczelką (w/g mnie najpraktyczniejsze). (Ciekawi mnie tylko jak trwałe jest to rozwiązanie). <br />Chętnie oczywiście bym zakorkował i zalakował kilka butelek przeznaczonych do spożycia za kilka lat, bo wygląda to bardzo ładnie i solidnie. Jednakże mam pewne obawy, które zawarłem w pkt. 1.<br />Jak Pan się zapatruje na takie zagadnienie ?<br /><br />Pozdrawiam !Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-91745530210257886082013-10-27T17:53:52.202+01:002013-10-27T17:53:52.202+01:00a ja polecam:
http://www.grolsch.co.uk/media/image...a ja polecam:<br />http://www.grolsch.co.uk/media/images/thebeer/premium_2x.jpg<br />znalazłem w piwnicy kilkanaście takich butelczyn po grolshu i kilka innych poniemieckich szklanych na taki kapsel. mają trochę mniej jak 0,5l Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-39807292578636816082013-10-09T13:18:55.194+02:002013-10-09T13:18:55.194+02:00Pewnie! Tak, jak i robienie nalewek. Pójście do sk...Pewnie! Tak, jak i robienie nalewek. Pójście do sklepu po czystą jest znacznie łatwiejsze :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-31441330712013257312013-10-09T11:04:40.004+02:002013-10-09T11:04:40.004+02:00Upierdliwe.Upierdliwe.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-89103314522485793222013-09-19T09:23:57.502+02:002013-09-19T09:23:57.502+02:00Śliczne :) BC.Śliczne :) BC.Anonymousnoreply@blogger.com