tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post4663805880591234385..comments2024-01-04T09:48:20.914+01:00Comments on pracownia nalewek: KrupnikAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comBlogger7125tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-62130360615139593542016-03-26T11:58:43.419+01:002016-03-26T11:58:43.419+01:00Lekko zmodyfikowałem. Wszystkie przyprawy zagotowa...Lekko zmodyfikowałem. Wszystkie przyprawy zagotowałem w ok 0,5l wody dodałem jeszcze sok z cytryny i pomarańczy, odrobinę imbiru, troszkę anyżu. Po zagotowaniu i ostudzeniu dodałem spirytus. Po ok jednym dniu przecedziłem przez filtry lekko podgrzałem i dodałem miodu. Teraz można sprawdzić moc i ewentualnie wzmocnić czy rozcieńczyć wg uznania i smaku. Krupnik niestety nabiera w pełni smak po długim leżakowaniu. SMACZNEGO.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-78683109344783870502015-01-17T22:01:37.005+01:002015-01-17T22:01:37.005+01:00Mozna nie filtrowac zostawic samo opadnie na dno w...Mozna nie filtrowac zostawic samo opadnie na dno wtedy zlewa sie to co jest nad osadem a z osadu zeby sie nie zmarnowalo czasami jest tego sporo mozna dolac wodki dobrej i po kolejnych produkcjach krupniku ta gesta zawiesine do tego samego sloja az sie wyklaruje wtedy mozna przefiltrowac nie jest taka zla troche delikatniejsza <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-48021608041444328342014-06-15T23:46:33.791+02:002014-06-15T23:46:33.791+02:00Na to wygląda. Duża część miodu pozostała na filtr...Na to wygląda. Duża część miodu pozostała na filtrze w postaci szarego szlamu. Trochę wody wyparowało przy rozprowadzaniu gorącego miodu. Poza tym spirytus mieszany z wodą kurczy się (co odkrył już Mendelejew), więc z litra robi się go nieco mniej (choć wagowo to nadal tyle samo). Poza tym filtrowanie tez przynosi pewne straty (coś się rozleje, coś wsiąknie w filtr. Niestety. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-39571090559075432182014-06-14T13:14:47.103+02:002014-06-14T13:14:47.103+02:000,5l miodu ,0,5l wody ,1l spirytusu ,a wychodzi 1,...0,5l miodu ,0,5l wody ,1l spirytusu ,a wychodzi 1,3l krupniku ?<br />0,7 "wyparowało" ?:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-91336171285436634712014-06-03T16:12:46.731+02:002014-06-03T16:12:46.731+02:00Super - dziękuję, czekam z niecierpliwością:)Super - dziękuję, czekam z niecierpliwością:)Misiowa Mamanoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-15298957178746678922014-06-03T10:29:40.458+02:002014-06-03T10:29:40.458+02:00Oj tam, oj tam...
Przepisu na porterówkę tu nie ma...Oj tam, oj tam...<br />Przepisu na porterówkę tu nie ma, ale zalega w moich szpargałach w bliżej nieokreślonym miejscu, więc jak znajdę, to zamieszczę.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-44489040647480426282014-06-03T07:43:43.341+02:002014-06-03T07:43:43.341+02:00Przepis na krupnik jest tak rewelacyjny że nie nad...Przepis na krupnik jest tak rewelacyjny że nie nadążam z robieniem tego pysznego trunku, już nie mówiąc o tym że tyko 1 butelka miała okazję postać aż 3 tyg, co podziałało fantastycznie na aromat. W końcu z nalewkami jest tak jak z sałatkami - muszą się dobrze "przegryźć";)<br /> W międzyczasie jestem na etapie szukania idealnego przepisu na porterówkę - liczę na pomoc w tym temacie..:) A może przepis już jest na blogu, tylko ja nieudolnie szukam?<br />Pozdrawiam serdecznie autora najlepszego bloga nalewkowego na świecie i okolicy! :)Misiowa Mamanoreply@blogger.com