tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post6307748650972952687..comments2024-01-04T09:48:20.914+01:00Comments on pracownia nalewek: ImbirówkaAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comBlogger28125tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-44129578665400354002016-02-26T08:59:10.569+01:002016-02-26T08:59:10.569+01:00Substancje zawarte w pestkach rzeczywiście mogą by...Substancje zawarte w pestkach rzeczywiście mogą być szkodliwe, jednak przy takiej ilości i takim czasie maceracji, tego ryzyka nie ma. Miejsce zacienione również może być, jednak w żądnym razie chłodne - wtedy ekstrakcja nie nastąpi tak, jak powinna. Będzie słabsza.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-24163219984928451642016-02-09T03:09:05.786+01:002016-02-09T03:09:05.786+01:00Z pestkami? Wtedy po pierwsze,będzie gorzka nalewk...Z pestkami? Wtedy po pierwsze,będzie gorzka nalewka, a po drugie substancje z pestek są bardzo szkodliwe po tak długim okresie. I jak to dekoracja kuchni? A nie zaciemnione,chłodne miejsce? Pozdrawiam.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-40915614584811849822015-11-02T11:22:16.587+01:002015-11-02T11:22:16.587+01:00Potrzebujemy dwóch cytryn :)
Myslę, że skórka poma...Potrzebujemy dwóch cytryn :)<br />Myslę, że skórka pomarańczowa będzie lepsza niż całe pomarańcze.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-10227297640405314682015-10-29T22:39:02.569+01:002015-10-29T22:39:02.569+01:00hm hm jedna naszła mnie myśl:
Czy 2 cytryn to:
a...hm hm jedna naszła mnie myśl: <br />Czy 2 cytryn to: <br />a) 2 cytryny <br />b) 2 kg cytryn? <br />Zdjęcie sugeruje 2 kg ale ponieważ Szanowny Autor napisał że zwykle mnoży x4 albo x8 to zwątpiłam :) Z proporcji bardziej wychodzi mi odpowiedź a). <br /><br />Wypróbuję :) Rozważam dodanie pomarańczy, albo chociaż samej skórki - imbir ładnie się komponuje z pomarańcza powinno zdać egzamin.Murbaniahttps://www.blogger.com/profile/10399775422799377065noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-54946590298691504242015-10-20T11:32:35.420+02:002015-10-20T11:32:35.420+02:00Taki o łagodniejszym smaku i aromacie. Np. lipowy,...Taki o łagodniejszym smaku i aromacie. Np. lipowy, akacjowy czy wielokwiatowy.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-446371582661365222015-10-13T21:48:12.936+02:002015-10-13T21:48:12.936+02:00Jaki rodzaj miodu będzie najlepszy?
PzdrJaki rodzaj miodu będzie najlepszy?<br /><br />PzdrAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-55823905010796661292015-09-01T22:02:40.567+02:002015-09-01T22:02:40.567+02:00W "a po trzech miesiącach..." jest ukryt...W "a po trzech miesiącach..." jest ukryty link. Trzeba w niego kliknąć i mamy odpowiedź na pytanie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-60572638910353814852015-09-01T17:15:54.589+02:002015-09-01T17:15:54.589+02:00Przepis chyba nie jest dokończony..
A po trzech mi...Przepis chyba nie jest dokończony..<br />A po trzech miesiącach...co dalej ?<br />Filtrujemy i przelewamy do butelek ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-91979193095157924802015-03-07T19:54:34.376+01:002015-03-07T19:54:34.376+01:00Dobry przepis jeden z wiodących trunków na moim st...Dobry przepis jeden z wiodących trunków na moim stojaku, idąc dalej zrobiłem tak - zrobiłem zalewę z miętą: szklanka świeżej mięty zalana spirytusem 77% 0,5l na 2 -3 tygodnie, potem rozrobiłem do 50% i zalałem, w proporcjach tak jak w twoim przepisie. Ciekawy wyszedł mi specyfik, trochę bardziej ostry. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-59589295057943052762015-02-16T08:19:05.522+01:002015-02-16T08:19:05.522+01:00Nie ma w tym nic niepokojącego. Można albo poczeka...Nie ma w tym nic niepokojącego. Można albo poczekać na samoistne rozpuszczenie się cukru, albo trochę mu pomóc co kilka dni poruszając słojem.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-48078010642506583632015-02-15T09:41:44.832+01:002015-02-15T09:41:44.832+01:00Witam
Zainspirowany degustacją nalewek u znajomego...Witam<br />Zainspirowany degustacją nalewek u znajomego postanowił sprawdzić się w tej dziedzinie.<br />Zakupiłem odpowiedni sprzęt i potrzebne składniki.Efektem tego jest pięknie wyglądający słój z zawartością z której za trzy miesiące otrzymam (mam taką nadzieję) cudną w smaku imbirówkę.<br />Niepokoi mni jedno.<br />Czy cukier który opadł na dno po zalamiu wódką sam się rozpuści???<br />Pozdrawiam Irekhttps://www.blogger.com/profile/02856172417184649338noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-15169933662350575932014-08-19T12:15:29.783+02:002014-08-19T12:15:29.783+02:00Nie, nie próbowałem, ale może w przyszłości tak zr...Nie, nie próbowałem, ale może w przyszłości tak zrobię.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-11605219112405334302014-08-17T09:17:45.887+02:002014-08-17T09:17:45.887+02:00Pamiętam że kiedyś miałem podobny przepis ale były...Pamiętam że kiedyś miałem podobny przepis ale były tam jeszcze rodzynki. Czy próbowałeś może do swojej nalewki dodawać rodzynki ?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-88639181168373691922014-07-21T16:31:42.060+02:002014-07-21T16:31:42.060+02:00Trzeba tylko pamiętać że imbir nie jest wskazany d...Trzeba tylko pamiętać że imbir nie jest wskazany dla ludzi o wysokim ciśnieniu w gałkach ocznych! Imbir je podwyższa!Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-18662157246870391522014-06-22T00:31:46.724+02:002014-06-22T00:31:46.724+02:00Wg przepisu bo ją robiłem, wychodzi 30% mocy i w t...Wg przepisu bo ją robiłem, wychodzi 30% mocy i w tym bądź wypadku zbyt tej mocy nie przekraczał bym, jak na moje kubki smakowe z jednego powodu, będzie ostrzejsza w smaku można przy spirytusie rozcieńczyć do ok 45% tu wyjdzie prawie 34% alko. 35% po prostu bym nie przekraczał, bo zacznie to psuć smak aromat, w nalewkach jak i winie, po może nie długim moim stażu, zauważyłem, że nie ważny jest % na pierwszym miejscu, lecz smak i aromat ;)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-6738431428762725292014-04-29T22:03:06.544+02:002014-04-29T22:03:06.544+02:00Zwiększenie mocy spirytusu nie przyśpiesza wyciąga...Zwiększenie mocy spirytusu nie przyśpiesza wyciągania aromatu. Można to osiągnąć poprzez podgrzewanie nastawu (tak robi się to w warunkach przemysłowych). Można, na przykład, zalać składniki wódką, zamknąć w szczelnym naczyniu i wstawić na kilka - kilkanaście godzin do ciepłego piekarnika (nagrzanego do 60 - 70 stopni Celsjusza). Podobno prowadzi to do bardzo szybki ekstrakcji smaku i aromatu, ale nigdy tego nie sprawdzałem.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-40307318604852746872014-04-29T20:11:24.180+02:002014-04-29T20:11:24.180+02:00mam pytanie. Przygotowuje właśnie nalewkę na tym p...mam pytanie. Przygotowuje właśnie nalewkę na tym przepisie, ale z powodu konieczności przygotowania jej w ciągu 1,5 miesiąca chce zalać wszystkie składniki 65% roztworem spirytusu i wody z zmieszanym miodem. Czy ktoś wie, czy sprawdzi się to w sensie przyspieszenia wyciągania aromatów z imbiru i cytryny? Czy nalewka potem rozrzedzona będzie dalej smakować tak dobrze na tej bazie?Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/13099716861065983018noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-28745096253060069262014-03-20T21:36:30.353+01:002014-03-20T21:36:30.353+01:00Bardzo się cieszę :) Miło czytać takie słowa. Powo...Bardzo się cieszę :) Miło czytać takie słowa. Powodzenia w roli ojca i nalewkoczyńcy! :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-81854489834976470702014-03-20T19:31:17.938+01:002014-03-20T19:31:17.938+01:00Zrobiłem wg. przepisu i wyszła REWELACYJNA - tak p...Zrobiłem wg. przepisu i wyszła REWELACYJNA - tak przynjamniej twierdzili degustatorzy :) A była to moja pierwsza nalewka - założona z okazji narodzin córki. Dzięki za wspaniały przepis, bardzo fajny blog i ze smakiem. Teraz szukam na stronie następnych pomysłów do realizacji :)marcinnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-53145760297849719112014-02-03T15:29:06.683+01:002014-02-03T15:29:06.683+01:00Ja dodatkowo obrabiam cytryny i wyrzucam ten biały...Ja dodatkowo obrabiam cytryny i wyrzucam ten biały miąższ, który chyba się nazywa albedo i odpowiada za goryczkę, wtedy nalewka wg mnie jest jeszcze lepsza, ale to kwestia smaku.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-46394077867099258932013-11-24T22:19:44.865+01:002013-11-24T22:19:44.865+01:00To nie kłopot. Jeśli masz spirytus, rozcieńczenie ...To nie kłopot. Jeśli masz spirytus, rozcieńczenie go to nie problem. Wystarczy pół litra spirytusu 95% połączyć z mniej więcej 650 - 700 ml (dokładnie 687 ml) przegotowanej i wystudzonej wody i w efekcie masz wódkę o mocy zbliżonej do 40%.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-50326291803361106602013-11-24T10:46:36.331+01:002013-11-24T10:46:36.331+01:00Witam,
Z miłą chęcią wypróbowałabym Twój przepis ...Witam, <br />Z miłą chęcią wypróbowałabym Twój przepis , ale w posiadaniu mam spirytus . Czy kiedyś próbowałeś robić Ją na spirytusie ? Może już jakąś sprawdzoną proporcję jak go rozcieńczyć ? <br />Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-48615719824862502342013-10-14T21:10:16.896+02:002013-10-14T21:10:16.896+02:00To nie jest trywialne pytanie:) Imbirówka może sta...To nie jest trywialne pytanie:) Imbirówka może stać w temperaturze pokojowej i w jasnym pomieszczeniu. Ja trzymam ją na szafce w kuchni.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-77548604409102010702013-10-14T10:59:40.171+02:002013-10-14T10:59:40.171+02:00Witam serdecznie .
Mam pytanie czy ten słój z imbi...Witam serdecznie .<br />Mam pytanie czy ten słój z imbirówką może stać w miejscu widnym czy ciemnym i czy w normalnej temperaturze czy w chłodzie .Pewnie to trywialne pytania ale ja dopiero zaczynam przygodę z nalewkami.Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-49370579717109611782013-09-26T02:22:43.408+02:002013-09-26T02:22:43.408+02:00Po wypowiedzi "Redż" - robię jutro:) szu...Po wypowiedzi "Redż" - robię jutro:) szukałam ciekawych przepisów na tą nalewkę i jak widać chyba znalazłam;) Pzdredeknoreply@blogger.com