tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post7599354850776052169..comments2024-01-04T09:48:20.914+01:00Comments on pracownia nalewek: Wiśniówka wiejskaAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-67555078245770314942015-10-26T10:59:06.683+01:002015-10-26T10:59:06.683+01:00Ja bym nie pił. Nie wiem, czy byłaby szkodliwa. Ch...Ja bym nie pił. Nie wiem, czy byłaby szkodliwa. Chyba nie. Ale przeszkadzałaby mi myśl o tych larwach :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-12921336801752751692015-10-24T22:52:41.610+02:002015-10-24T22:52:41.610+02:00Witam. Miałem ten problem- mnóstwo larw w fermentu...Witam. Miałem ten problem- mnóstwo larw w fermentującej wiśniówce, jednak zdecydowałem się na usunięcie ich ,następnie zalałem nastaw spirytusem a przy butelkowaniu dodatkowo przecedziłem. Wiśniówka leżakuje już kilka miesięcy jednak mam pytanie- czy będzie się w związku z tymi larwami nadawała do picia??Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-86917099597533601812015-10-20T11:30:58.672+02:002015-10-20T11:30:58.672+02:00Oczywiście, tyle, że specyfika tego przepisu (dość...Oczywiście, tyle, że specyfika tego przepisu (dość ryzykownego zresztą) polega właśnie na zasypaniu cukrem świeżych owoców i dopiero późniejszym ich zalaniu alkoholem.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-80945209447746185032015-10-15T21:42:24.812+02:002015-10-15T21:42:24.812+02:00Można pozbyć się tych problemów po prostu odwracaj...Można pozbyć się tych problemów po prostu odwracając kolejność - zalać najpierw spirytusem, a dopiero po zlaniu spirytusu, owoce zasypać cukrem. Fermentacja owoców nie jest do niczego potrzebna, a jedynie może stwarzać problemy. W ten sposób powinno się wytarzać wszystkie nalewki z owoców - najpierw spirytus, który wyciągnie wszystko co potrzeba i zakonserwuje owoce, a dopiero potem cukier, który dodatkowo wyciągnie pozostały po zlaniu spirytus. Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-35809373913303210732015-08-26T15:09:44.885+02:002015-08-26T15:09:44.885+02:00Jak zapleśnieje, to już nic, trzeba wyrzucić, bo p...Jak zapleśnieje, to już nic, trzeba wyrzucić, bo pleśnie są grzybami, które toksynami zatruwają całe pożywienie, na którym żyją. Dlatego ściąganie 'białego aksamitu' jest rozwiązaniem bezcelowym. Zapleśnienia można uniknąć mocno zasypując wiśnie cukrem. Wtedy działa on konserwująco. Należy uważać także na muszki (np. owocówki). Jeśli nie zasłonimy owoców wystarczająco gęstą warstwą gazy, możemy być pewni, że w ciągu dwóch tygodni wiśniówka zmieni się w... larwówkę. Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-4715598812116052212015-08-25T19:12:18.787+02:002015-08-25T19:12:18.787+02:00Witam, a czy jest ryzyko, że zacznie to pleśnieć? ...Witam, a czy jest ryzyko, że zacznie to pleśnieć? Co wtedy?<br />pozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/15696122742515599715noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-28599254658629289612015-07-16T14:03:32.435+02:002015-07-16T14:03:32.435+02:00Cukru można dosypać, choć nie jest to konieczne. n...Cukru można dosypać, choć nie jest to konieczne. natomiast uczuliłbym na przykrycie naczynia bardzo szczelnie gazą. Muchy potrafią odnaleźć najmniejszą nieszczelność. A potem wychodzi z tego... larwówka...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-44535976005694446482015-07-16T12:20:57.953+02:002015-07-16T12:20:57.953+02:00Witam!
Na wstępie chciałbym pogratulować świetnego...Witam!<br />Na wstępie chciałbym pogratulować świetnego bloga :)<br />Natomiast odnośnie naleweczki, chodzi o to, że gruba warstwa cukru na wiśniach się rozpuściła i czy powinienem dosypywać cukru tak aby wiśnie były nim cały czas przykryte. Od wstawienia nastawu minął tydzień.<br />Pozdrawiam Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-17905874230339772672014-08-03T21:25:21.134+02:002014-08-03T21:25:21.134+02:00Nic dziwnego, owoce zwykle nie potrzebują wiele cz...Nic dziwnego, owoce zwykle nie potrzebują wiele czasu, by fermentować, a w tym przepisie o to chodzi. Więc nic złego się nie dzieje, za jakieś 4 tygodnie ta fermentacja ustanie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-14488528330414480232014-08-03T07:40:50.382+02:002014-08-03T07:40:50.382+02:00Hej a dlaczego wisnie zaczęły mi fermentowac po 3 ...Hej a dlaczego wisnie zaczęły mi fermentowac po 3 dniachAnonymousnoreply@blogger.com