tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post8387638587148145195..comments2024-01-04T09:48:20.914+01:00Comments on pracownia nalewek: Nalewka spóźnionego lataAnonymoushttp://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comBlogger17125tag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-72112694443369854212015-10-20T11:29:33.619+02:002015-10-20T11:29:33.619+02:00Nie. Zlewamy alkohol, owoce wyciskamy, aby wydobyć...Nie. Zlewamy alkohol, owoce wyciskamy, aby wydobyć z nich resztę nalewki, to, co wycisnęliśmy łączymy z wcześniej zlanym nastawem i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce na dwa tygodnie.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-67923122567278399502015-10-18T13:34:37.991+02:002015-10-18T13:34:37.991+02:00Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie przepisu " ...Dzień dobry<br /><br />Mam pytanie odnośnie przepisu " po tym czasie zlewamy alkohol, wyciskamy do niego owoce i odstawiamy wszystko w ciemne..." czyli alkochol zlewamy do butelek, a owoce które zostały zalewamy jeszcze raz alkocholem?Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-9393397869845363002015-10-10T00:07:31.944+02:002015-10-10T00:07:31.944+02:00Świetnie! Bardzo mnie to cieszy i gratuluję :)Świetnie! Bardzo mnie to cieszy i gratuluję :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-66450490096634811742015-10-08T20:07:37.364+02:002015-10-08T20:07:37.364+02:00Witam,
na początku chciałam podziękować za stronę...Witam, <br />na początku chciałam podziękować za stronę, bardzo dużo pomysłów tutaj znalazłam. Staram się robić małe ilości każdego rodzaju ale czasami trudno sie oprzeć.. buteleczek i słoików z nastawem przybywa :)<br />Nastawiłam nalewkę (1. partię) 3 tygodnie temu. Na szczęście miałam do dyspozycji winogrona z ogrodu, nasze polskie jasne. W tym roku są mega słodkie. Cukru dałam duużo mniej niż w przepisie, łacznie około 150 -200 gram. Jako, że to już 3 tygodnie, nalewka już lezakuje w butelkach. Nie oparliśmy się pokusie sprobowania. Jest bardzo owocowa, delikatna, ma piekny koralowy kolor. Już nie możemy się doczekać kiedy będzie w pełni zdatna do picia. PozdrawiamAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/12031461607405524261noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-89940890458927459592014-10-20T14:27:49.205+02:002014-10-20T14:27:49.205+02:00Dobry pomysł. Jeśli po dojrzeniu nalewka zaspokoi ...Dobry pomysł. Jeśli po dojrzeniu nalewka zaspokoi moje podniebienie w przyszłym roku też przetrzymam owoce 4 tyg. No i cukru raczej 400g. pozdrawiam.czgrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-1548330422457938032014-10-20T11:01:48.637+02:002014-10-20T11:01:48.637+02:00Ja również ją zlałem, ale nie po dwóch (jak chce p...Ja również ją zlałem, ale nie po dwóch (jak chce przepis), a po czterech tygodniach. Był to o tyle dobry pomysł, że przez ten czas cukier i alkohol wyciągnęły cały sok z owoców. Do tego pojawiła się gorzka nuta olejku ze skórki cytrynowej.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-41086137544383381812014-10-20T10:34:37.960+02:002014-10-20T10:34:37.960+02:00Spróbowałem nalewki po wyciągnięciu owoców. Jest b...Spróbowałem nalewki po wyciągnięciu owoców. Jest bardzo słodka (aż za bardzo). Odstawiam do piwniczki na pół roku, niech dojrzewa w ciszy, chłodzie i ciemności. :) czgrhttp://suner.digart.plnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-26217027619755422742014-10-03T15:26:06.447+02:002014-10-03T15:26:06.447+02:00jednajednaAnonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-45866191687012285212014-10-03T15:23:49.629+02:002014-10-03T15:23:49.629+02:00Jutro zabieram się za nalewkę, tylko proszę napisa...Jutro zabieram się za nalewkę, tylko proszę napisać ile łyżek rodzynek?czgrnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-8659376428248864122014-10-01T18:08:58.909+02:002014-10-01T18:08:58.909+02:00Nie, nie mam i pierwsze słyszę. Słyszałem natomias...Nie, nie mam i pierwsze słyszę. Słyszałem natomiast o nalewce z miodu wrzosowego.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-49666106115226237562014-10-01T18:01:53.291+02:002014-10-01T18:01:53.291+02:00a ja z innej beczki :)
może ma Pan jakiś przepis n...a ja z innej beczki :)<br />może ma Pan jakiś przepis na nalewkę z ... wrzosu? ostatnio w jakiejś rozmowie mi się przetoczył ten temat ale bez konkretnych ustaleń co do przepisu/smaku/właściwościAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-18153160075118807942014-10-01T17:37:12.210+02:002014-10-01T17:37:12.210+02:00Myślę, że to dobra modyfikacja, tyle, że zamiast c...Myślę, że to dobra modyfikacja, tyle, że zamiast cukru waniliowego proponowałbym cukier z kawałkami wanilii. Jest dostępny w sprzedaży. To zawsze zdrowsze od sztucznych aromatów.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-49253913995843407702014-10-01T13:39:03.976+02:002014-10-01T13:39:03.976+02:00Dziękuję bardzo :) A tak się zastanawiam, czy ni...Dziękuję bardzo :) A tak się zastanawiam, czy nie zmodyfikować przepisu i zastosować 4 banany i zamiast połowy laski wanili, dodać kopiatą łyżeczkę cukru waniliowego/wanilinowego. Oczywiście ilość pozosałych składników sie nie zmienia. Co Pan sadzi na temat takiej modyfikacji? pozdrawiam:)Anonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-47568144645279799792014-10-01T12:39:28.111+02:002014-10-01T12:39:28.111+02:00Takiej nigdy nie robiłem, ale wygląda na dość trud...Takiej nigdy nie robiłem, ale wygląda na dość trudną (wbrew pozorom). Z bananami jest ten problem, że mają bardzo delikatny smak. Dlatego - na przykład - wino z nich wychodzi mało aromatyczne, a mocno alkoholowe. W przepisie na zdjęciu trzeba uważnie dobierać proporcje między wanilią a bananami, bo ta pierwsza może je zdominować. Z tego powodu nie zastępowałbym wódki spirytusem, bo wtedy banany znikną pod smakiem alkoholu.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-68784883552543910622014-09-30T22:25:41.816+02:002014-09-30T22:25:41.816+02:00A co pan myśli o nalewce bananowej? : http://1.bp....A co pan myśli o nalewce bananowej? : http://1.bp.blogspot.com/-uSvvdJrRxeM/Te_oHOHzriI/AAAAAAAAA3g/thsCeImdDYY/s1600/nalewka_bananowa_02.jpgAnonymousnoreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-73594279850230284482014-09-24T07:55:26.519+02:002014-09-24T07:55:26.519+02:00Moim zdaniem zarówno zmniejszenie ilości cukru, ja...Moim zdaniem zarówno zmniejszenie ilości cukru, jak i zastąpienie białego brązowym wpłynie pozytywnie na smak. Sam bym tak zrobił, ale postanowiłem działać jak najbardziej zgodnie z przepisem. Jedynie ten kilogram cukru wywołał we mnie opór nie do przezwyciężenia :)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/03968348595482071240noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-1284035376348002946.post-29920787553719678202014-09-24T05:05:40.985+02:002014-09-24T05:05:40.985+02:00Ciekawy przepis, warto spróbować. 700 g cukru to n...Ciekawy przepis, warto spróbować. 700 g cukru to nadal dużo, dodam 500 g (chyba, że dodać cukier brązowy, ale jak to wpłynie na smak?). Pozdrawiam.czgrnoreply@blogger.com