Jeżynówka to praktycznie nalewka jednosmakowa. W odróżnieniu od np. aroniówki, do której dodaje się wanilię i imbir, tutaj wystarczą same owoce wymieszane z cukrem i alkoholem. Jednak sam proces tworzenia jest nieco bardziej skomplikowany. Najpierw miażdży się owoce i miesza z cukrem i pozwala im puścić sok, a dopiero później dodaje alkohol
Proporcje są następujące:
1 kg jeżyn
1 kg cukru
1 litr spirytusu
Jeżyny po opłukaniu i przebraniu trzeba rozgnieść i wymieszać z cukrem. A później na dwa dni w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Chodzi o to, by nie dać szansy różnym pleśniom i drożdżom obecnym na owocach i w powietrzu, które przy obecnych temperaturach potrzebują naprawdę krótkiego czasu, by wziąć tę owocową miazgę w posiadanie i na niej się namnożyć
Po dwóch dniach, gdy pulpa zdąży już podejść sokiem, wlewamy do niej spirytus i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko ląduje w słoju na kolejne 3-4 dni.
Po tym czasie nalewka ląduje w dużym sicie i musi spokojnie odciec.
Gdy ocieknie, można ją przefiltrować i zabutelkować. Powinna dojrzewać pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.
O, widzę kolejną inspirację, ale chyba mocna wychodzi ta nalewka?
OdpowiedzUsuńps. moja ratafia wyszła wyborna, dziękuję za pomysł!
Nie ma za co, na zdrowie 😊 jeżynówka jest rzeczywiście mocna i dość wytrawna, taka "pestkowa"
Usuńa można dodać trochę więcej cukru, żeby była półwytrawna?
OdpowiedzUsuńMożna, oczywiście:)
UsuńJa stosuje inną metodę. Owoce zalewam spirytusem na 2 tygodnie. Potem oddzielam owoce spurytu i zalewam je miodem na tydzień. Teraz czas na filtrowanie łączenie i butelkowanie 😊
OdpowiedzUsuńDzymol
Jeżynówka z malinami. Cudo :-)
OdpowiedzUsuńświetny i prosty przepis , bardzo dziękuję i biorę się za wykonanie - małga
OdpowiedzUsuńCzy po wlaniu spirytusu do soku z cukrem nalewka nie ścina Ci się na rzadką galaretę? Mnie się tak stało - co prawda sok uzyskałem nie przez zasypanie cukrem, a przez wyciskanie świeżych owoców na prasce.
OdpowiedzUsuńDD
Po zasypaniu cukrem robi się właściwie syrop, a nie czysty sok. I pewnie dlatego jest on odporny na ścięcie przez spirytus.
Usuń