Translate

wtorek, 25 sierpnia 2015

Jeżynówka


 
Jeżynówka to praktycznie nalewka jednosmakowa. W odróżnieniu od np. aroniówki, do której dodaje się wanilię i imbir, tutaj wystarczą same owoce wymieszane z cukrem i alkoholem. Jednak sam proces tworzenia jest nieco bardziej skomplikowany. Najpierw miażdży się owoce i miesza z cukrem i pozwala im puścić sok, a dopiero później dodaje alkohol
Proporcje są następujące:

1 kg jeżyn
1 kg cukru
1 litr spirytusu

Jeżyny po opłukaniu i przebraniu trzeba rozgnieść i wymieszać z cukrem. A później na dwa dni w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Chodzi o to, by nie dać szansy różnym pleśniom i drożdżom obecnym na owocach i w powietrzu, które przy obecnych temperaturach potrzebują naprawdę krótkiego czasu, by wziąć tę owocową miazgę w posiadanie i na niej się namnożyć


Po dwóch dniach, gdy pulpa zdąży już podejść sokiem, wlewamy do niej spirytus i dokładnie mieszamy. Następnie wszystko ląduje w słoju na kolejne 3-4 dni.


Po tym czasie nalewka ląduje w dużym sicie i musi spokojnie odciec.
 

Gdy ocieknie, można ją przefiltrować i zabutelkować. Powinna dojrzewać pół roku w chłodnym i ciemnym miejscu.

9 komentarzy:

  1. O, widzę kolejną inspirację, ale chyba mocna wychodzi ta nalewka?
    ps. moja ratafia wyszła wyborna, dziękuję za pomysł!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co, na zdrowie 😊 jeżynówka jest rzeczywiście mocna i dość wytrawna, taka "pestkowa"

      Usuń
  2. a można dodać trochę więcej cukru, żeby była półwytrawna?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja stosuje inną metodę. Owoce zalewam spirytusem na 2 tygodnie. Potem oddzielam owoce spurytu i zalewam je miodem na tydzień. Teraz czas na filtrowanie łączenie i butelkowanie 😊
    Dzymol

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeżynówka z malinami. Cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny i prosty przepis , bardzo dziękuję i biorę się za wykonanie - małga

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy po wlaniu spirytusu do soku z cukrem nalewka nie ścina Ci się na rzadką galaretę? Mnie się tak stało - co prawda sok uzyskałem nie przez zasypanie cukrem, a przez wyciskanie świeżych owoców na prasce.
    DD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po zasypaniu cukrem robi się właściwie syrop, a nie czysty sok. I pewnie dlatego jest on odporny na ścięcie przez spirytus.

      Usuń