Translate

poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Pomarańczówka



Podobnie jak cytryny, pomarańcze są wdzięcznym owocem na nalewkę. Aromatyczne, kolorowe i smaczne, nic zatem dziwnego, że nastawia się na nich alkohol tworzony wedle różnych receptur. Dla mnie szczytem mistrzostwa w "nalewkowym" wykorzystaniu pomarańczy jest, bez dwóch zdań, likier staroświecki. Napiszę o nim w przyszłości, ponieważ jest to alkohol wybitnie zimowy. Zawsze nastawiam go w na przełomie roku, tak, aby dojrzał do następnego Bożego Narodzenia.

Jednak teraz nie mamy przełomu roku, ale rozkwit wiosny. Ptaszyny świergolą, listki wyrastają a psy się gonią i wpadają pod samochody. To ostatni moment, aby nastawić pomarańczówkę wykorzystując resztki zapasów owoców dojrzałych pod koniec roku. Prezentowany przepis jest jednym z prostszych pomysłów na pomarańczówkę. W efekcie daje alkohol, nad którym można trochę "popracować" zmieniając proporcje lub dodając nowe elementy smakowe, jednak, szczerze mówiąc, trudno jest w jej smaku znaleźć błędy wymagające skorygowania.
Pomarańczówka przygotowywana wedle tego sposobu jest dość słodka i bardzo aromatyczna, ale praktycznie pozbawiona goryczy. Ma jasną, żółtopomarańczową barwę przypominającą bardziej cytrynówkę. Jej smak jest o tyle osobliwy, że wyczuwa się go raczej gardłem, niż językiem - po wypiciu, z początku czuje się przede wszystkim zapach i słodycz, natomiast dopiero po przełknięciu wyczuwalny staje się intensywny, lekko "szorstki" smak pomarańczy.

Do nalewki potrzebujemy:

2 pomarańcze
Litr spirytusu rektyfikowanego (96%)
1/2 kg cukru
1/4 l wody

Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem, a następnie cienko obieramy wierzchnią warstwę skórki (bez albedo).


Z wody i cukru gotujemy syrop, do którego wlewamy spirytus. Tak uzyskaną miksturą zalewamy  "wiórki pomarańczowej skórki" i na cztery doby odstawiamy w spokojne miejsce. Po tym czasie filtrujemy i zlewamy do butelek, które w spokoju powinny postać trzy tygodnie.

14 komentarzy:

  1. 2 pomarańcze, czy 2 kg pomarańczy? i jak filtrować taki eliksir? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dwóch pomarańczy. Dwa kilo to trochę dużo :) A przefiltrować najlepiej przez worek filtracyjny, ale ręcznik papierowy też może być.

    OdpowiedzUsuń
  3. to używamy do niej tylko skórki? naprawdę aromatyczna musi być - a jakby jeszcze goździka wrzucić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczy tutaj tylko skórka z pomarańczy. Goździk mógłby być dobrym dodatkiem (kardamon być może też). Trzeba by tylko uważać z ilością, żeby nie przytłumić aromatu pomarańczy.

      Usuń
  4. Dzisiaj nastawiłam nalewkę z pomarańczy. Zalałam ja bimbrem 55%, ponieważ mąż, korzystając z doradztwa bardziej doświadczonych "bimbrowników" do gotowania użył skórek z pomarańczy. Miało to fajny pomarańczowy zapach, jednak nie przypadło do gustu "smakoszom" i stało nie ruszane w barku. W zwiazku z tym postanowiłam spróbować zrobic z tego nalewke. Zobaczymy co wyjdzie.
    A blog na prawde super, bede wierna czytelniczka>

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, niezły przepis ale czy dobrze mi się wydaje, że z tych proporcji to to będzie miało koło 73%? te dwie pomarańcze wystarczają żeby złagodzić smak?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, wystarczą. Zwłaszcza jeśli będą to pomarańcze dojrzałe i świeże (a więc zbierane w okolicach grudnia - stycznia). Dziś w trakcie inwentaryzacji nalewek spróbowałem tej pomarańczówki i choć czuć w niej procenty, to jest przy tym bardzo aromatyczna.

      Usuń
  6. Mam pytanie, w czym trzymamy przez te cztery doby po zrobieniu syropu i dolaniu spirytusu, a przed rozlaniem do butelek? W zwykłym garnku, tak bez zamknięcia?

    OdpowiedzUsuń
  7. I jeszcze jedno pytanie, spirytus wlewać na gorący syrop, czy przed wlaniem go ostudzić?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nastaw powinno się trzymać w zamkniętym słoju. Można go potem wlewać do gorącego syropu, albo poczekać, aż ten ostygnie. Jednak jeśli decydujemy się na pierwsze rozwiązanie, to zawsze wlewamy chłodny spirytus do gorącego syropu, a nie odwrotnie.

    OdpowiedzUsuń
  9. 3 tygodnie...za długo:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dziś nastawiona. Tylko zrobiłem słabszą wersję. Dodałem ok 63% alkoholu oraz 3 pomarańczy. Na oko powinno być z tego ok 41%;). Miejmy nadzieję, że wyjdzie dobre:).

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakie powinny być proporcje w tym przypadku spirytusu i wody jeśli chciałbym, żeby to było 40-45%? Czy jeśli zmienię powyższe to też trzeba zmienić ilość cukru i pomarańczy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W tym wypadku proporcje wody i spirytusu wynoszą ok 1:1 (dokładnie 557 ml wody i 474 ml spirytusu). A ilości cukru i pomarańczy nie trzeba zmieniać.

      Usuń